Poezia unui nordic etern

Articol apărut pe www.botosani.ro.

Victor Teisanu s-a nascut la 15 septembrie 1950, in Darabani, judetul Botosani.

A absolvit Scoala primara, gimnaziul si liceul la Darabani, intre 1957 si 1969, apoi Facultatea de Filologie la Universitatea Ioan Cuza din Iasi (1973). A fost profesor la Hudesti (judetul Botosani) si apoi, inclusiv in prezent, bibliotecar la Biblioteca Oraseneasca Darabani. In toamna lui 2002 a inceput organizarea Muzeului Leon Danaila din Darabani, de care se ocupa si acum.

Casatorit cu Rodica, are doi copii, Alexandru si Stefan, stabiliti la Cluj-Napoca. Locuieste la Darabani, judetul Botosani.

Victor Teisanu a fost redactor la ziarul judetean Clopotul, Botosani (1970-1971). Colaboreaza cu articole, recenzii, reportaje la ziare si reviste botosanene, dar si la Romania libera, Dreptatea, Zig-zag etc. A debutat concomitent in ziarul regional Zori noi (Suceava, septembrie 1965), cu o poezie prezentata de catre scriitorul George Sidorovici, si in revista ieseana Cronica, unde apar doua poeme si un portret liric semnat de Horia Zilieru.

In iarna lui 1967 castiga premiul al doilea la Concursul National de poezie pentru liceeni. In vara aceluiasi an, invitat la Busteni, la Tabara nationala de poezie pentru elevi, castiga premiul I, fiind inclus cu trei poeme in antologia intitulata Excelsior, a poetilor participanti. Tot in 1967 (august), Ion Horea ii publica un grupaj de versuri in Gazeta Literara.

Publica sporadic poezie in Iasul literar, Arges, Tribuna, Luceafarul, Timpul etc. Este inclus cu versuri in diverse antologii de nivel judetean sau national. In 1969 Editura Tineretului tipareste culegerea Tineri poeti, cu o prefata de Eugen Simion, care vorbeste despre poetul darabanean ca despre o speranta literara. In acelasi an scoate la Darabani, sub patronajul poetului Lucian Valea, revista de cultura Hyperion. Primul numar al publicatiei s-a bucurat de un veritabil succes, fiind remarcat in presa literara (Romania literara, Arges), dar si de catre numeroase personalitati culturale ale vremii.

In 1975 organizeaza la Darabani Cenaclul Nicolae Labis (mai tarziu Corneliu Popel), care va constitui in judet o sansa pentru exprimarea libera a scriitorilor si cantaretilor de muzica folk. Spectacolele publice ale cenaclului s-au bucurat de aprecieri elogioase din partea specialistilor, dar si a miilor de spectatori, din toate zonele tarii, care le-au vazut si ascultat.

In 1982 devine laureatul primei editii a Concursului National de poezie Porni Luceafarul…”, castigand si premiul Editurii Junimea, constand in publicarea unui volum de debut la Iasi. Acest lucru s-a realizat doar partial in 1989, prin includerea castigatorului primei editii in volumul de debut colectiv Intonatii.

Alte premii literare le obtine la festivaluri organizate la Focsani, Satu Mare, Targu Jiu etc. Adevaratul debut s-a produs in 1994, cu volumul Viata intr-o frunza (Editura Timpul, Iasi).

Se ocupa si de Muzeul Leon Danaila, din Darabani, cu o Daruire emotionanta. Muzeul a fost deschis pe banii doctorului Leon Danaila, dar totul a fost pus la punct de poetul Victor Teisanu.

“M-a impresionat profund ce grija are Victor de acest muzeu. Numai un om iubitor de cultura putea sa faca asa ceva. Daca tot ce-am trimis era pe mana altuia dispareau foarte multe lucruri de valoare”, marturiseste Leon Danaila.

“In Victor, poetul care a scris de curand Fulgul si umbra, am avut si am incredere deplina. Rar mai intalnesti oameni de o asemenea calitate si finete. El a inventariat si a facut un catalog al tuturor obiectelor de arta din muzeu. De fiecare data cand ma duc in Darabani, stau la Victor acasa, are o sotie si o familie minunate, ma simt ca la mine acasa”, completeaza academicianul darabanean Leon Danaila.

3 thoughts on “Poezia unui nordic etern

  1. “In 1975 organizeaza la Darabani Cenaclul Nicolae Labis (mai tarziu Corneliu Popel), care va constitui in judet o sansa pentru exprimarea libera a scriitorilor si cantaretilor de muzica folk. Spectacolele publice ale cenaclului s-au bucurat de aprecieri elogioase din partea specialistilor, dar si a miilor de spectatori, din toate zonele tarii, care le-au vazut si ascultat.”

    Prea puţine vorbe pentru cât de frumos a fost!

  2. Victore,se scufunda natia romana!!!!!O sa ne cante Tokes prohodul.Cei de facut?Efectul imnului national e “pe invers”.Guvernul doarme in pat cu dusmanul.Problema e ca dusmanul nu doarme.Numai guvernul.De ce l-au propus ungurii din Ungaria ca vice la parlamentul european pe Tokes banuiesc,de ce l-au votat si ai nostri…..Noi avem un proverb”-Fa-te frate cu dracul pana treci puntea”Puntea am trecut-o prin intrarea in NATO si UE.De ce-i facem in continuare jocul dracului?Candva Tariceanu ca sa nu elibereze scaunul,s-a lasat santajat de PSD si a facut unele compromisuri.Acum PDL e intr-o situatie asemanatoare.Pierderea scaunului domnului Boc tine de santajul UDMR.Care roman adevarat s-ar lasa santajat de UDMR doar ca sa nu-si piarda scaunul?Oare e constient acest domn Boc de dezastrul care l-ar provoca acceptand santajul?Merita sa fie sacrificata tara pentru inca doi ani de guvernare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *