Biografie

Victor Teişanu este poet şi jurnalist român, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

 

Premii

 • Diploma de Excelență pentru Activitatea Literară – Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iași (2015)
 • Medalia „Steaua Nordului” – Societatea Culturală „Steaua Nordului”, Botoșani (2015)

 

Cărți publicate

2017: „Cărți și autori”, editura Pim, Iași

2016: „Dicționar teologic-istoric bisericesc”, de Pr. Aristide Cucu, editura Quadrat, Botoșani – editor

2015: „Timpul dintre cuvinte” – antologie de autor, editura TipoMoldova, Iași

2014: „Poeți botoșăneni de azi”, editura Axa, Botoșani

2011: „Călătorie în cerc”, editura Dacia XXI, Cluj-Napoca

2011: „Mizez pe tăcere”, editura Limes, Cluj-Napoca

2009: „Elegii și extaze”, editura Timpul, Iași

2008: „Arta îndoielii”, editura Timpul, Iași

2008: „Fulgul și umbra”, editura Timpul, Iași

2007: „Ceremonii de iarnă”, editura Timpul, Iași

2006: „Neantul în doi”, editura Axa, Botoșani

1994: „Viața într-o frunză”, editura Timpul, Iași

 

Date biografice

S-a născut la 15 septembrie 1950 în Darabani, judeţul Botoşani.

A absolvit şcoala primară, gimnaziul şi liceul la Darabani, între 1957 şi 1969, apoi Facultatea de Filologie la Universitatea Ioan Cuza din Iaşi (1973). A fost profesor la Hudeşti (judeţul Botoşani) şi apoi bibliotecar la Biblioteca Orăşenească din Darabani. În toamna lui 2002 a început organizarea Muzeului Leon Dănăilă din Darabani, de care se ocupă şi acum.

Este căsătorit cu Rodica şi are doi copii, pe Alexandru şi pe Ştefan, stabiliţi la Cluj-Napoca. Locuieşte la Darabani, judeţul Botosani.

 

Activitate publicistică, literară și culturală

A fost redactor la ziarul judetean „Clopotul” din Botoşani (1970-1971). Colaborează cu articole, recenzii şi reportaje la ziare şi reviste botoşănene, dar şi la „România liberă”, „Dreptatea”, „Zig-zag” etc.

A debutat concomitent în ziarul regional „Zori noi” (Suceava, septembrie 1965), cu o poezie prezentată de către scriitorul George Sidorovici, şi în revista ieşeană „Cronica”, unde apar două poeme şi un portret liric semnat de Horia Zilieru.

În iarna lui 1967 câştigă premiul al doilea la Concursul Naţional de poezie pentru liceeni. În vara aceluiași an, invitat la Bușteni, la Tabăra naţională de poezie pentru elevi, câştigă premiul I, fiind inclus cu trei poeme în antologia intitulată „Excelsior”, a poeților participanți.

Tot în 1967 (august), Ion Horea îi publică un grupaj de versuri în „Gazeta Literară”. Publică sporadic poezie în „Iaşul literar”, „Argeş”, “Tribuna”, „Luceafarul”, „Timpul” etc. Este inclus cu versuri în diverse antologii de nivel judeţean sau naţional.

În 1969 Editura Tineretului tipăreşte culegerea „Tineri poeţi”, cu o prefaţă de Eugen Simion, care vorbeşte despre poetul dărăbănean ca despre o „speranţă literară”.

În acelasi an scoate la Darabani, sub patronajul poetului Lucian Valea, revista de cultură „Hyperion”. Primul număr al publicaţiei s-a bucurat de un veritabil succes, fiind remarcat în presa literară („România literară”, „Argeş”), dar şi de către numeroase personalităţi culturale ale vremii.

În 1975 organizează la Darabani Cenaclul „Nicolae Labiş” (mai târziu „Corneliu Popel”), care va constitui în judeţ o şansă pentru exprimarea liberă a scriitorilor şi cântăreţilor de muzică folk. Spectacolele publice ale cenaclului s-au bucurat de aprecieri elogioase din partea specialiştilor, dar şi a miilor de spectatori, din toate zonele ţării, care le-au văzut şi ascultat.

În 1976 devine director al Bibliotecii Orășenești din Darabani, instituție pe care a condus-o vreme de 40 de ani.

În 1982 devine laureatul primei ediţii a Concursului Naţional de poezie „Porni Luceafărul…”, câştigând şi premiul Editurii „Junimea”, constând în publicarea unui volum de debut la Iaşi. Acest lucru s-a realizat doar parţial în 1989, prin includerea câştigătorului primei ediţii în volumul de debut colectiv „Intonaţii”. Alte premii literare le obţine la festivaluri organizate la Focşani, Satu Mare, Târgu Jiu etc.

În 1994 se produce adevăratul său debut editorial, cu volumul „Viaţa într-o frunză” (Editura Timpul, Iaşi).

În 2003 inaugurează la Darabani Casa Memorială „Academician Leon Dănăilă”, al cărei inițiator și custode este și în prezent. Casa muzeală adăpostește câteva sute de obiecte de patrimoniu: cărți și brevete de invenție ale academicianului, diplome, medalii și distincții obținute de acesta, obiecte din copilăria și adolescența academicianului, precum și impresionanta sa colecție personală de tablouri din pictura românească.

Din 2009 până în 2014 a fost redactor-șef al ziarului „Mesager de Darabani”.

După opt volume de versuri, în 2014 publică și prima sa carte de critică literară, volumul „Poeți botoșăneni de azi”, urmată de o antologie de autor, „Timpul dintre cuvinte”, publicată în 2015 la editura TipoMoldova.

Anul 2015 îi aduce două distincții importante: Medalia Steaua Nordului – din partea asociației omonime – și Diploma de excelență pentru activitatea literară, oferită de filiala ieșeană a Uniunii Scriitorilor.

În 2016 editează, împreună cu Dumitru Ivan, Dicționarul teologic-istoric bisericesc al preotului dărăbănean Aristide Cucu, autor al primului manual de religie din România, iar în 2017 publică al doilea său volum de critică literară, „Cărți și autori”.

5 thoughts on “Biografie

 1. Iti multumesc Victor Teisanu, pt taria pe care o dovedesti de atat de mult timp. Si pentru Leon Danaila. Cu iubire de frate, Catalin Gaian-Konig.

 2. Bună ziua,

  V-am trimis pe mail numărul meu de telefon.

  Numai bine,
  Victor Teișanu

 3. Buna ziua.
  Va rog sa-mi lasati un numar de telefon unde va pot gasi pentru a va vorbi despre un proiect editorial.
  Cu deosebit respect, Sanda Andreicut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *